هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران مبارک که با آرزوی صلح و دوستی برای جهانیان آغاز شده بود، با قدرانی از همه گروههای شرکتکننده و با امید به داشتن آسمانی آبی برای همه به کار خود پایان داد.
به گزارش ستاد خبری این جشنواره، مراسم اختتامیه با اجرای ستاره اسکندری و همراهی پیمان فاطمی در نقش «مبارک» شامگاه چهارشنبه هفتم شهریور در فضای باز تالار وحدت برگزار شد.
در آغاز این برنامه، پیامهای تصویری سید مجتبی حسینی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرام کرمی مدیر ادارهکل هنرهای نمایشی پخش شد و مرضیه برومند دبیر این جشنواره گزارش خود را به صورت تصویری ارائه کرد.
برومند با پخش ترانه «خونه مادربزرگه» روی صحنه آمد و در سخنانی گفت: «این دوره از جشنواره با عید شروع و به عید ختم شد. درواقع ما بینالعیدین و مبارک هم بودیم، پس عید همه مبارک باشد. خوشحالیم که دوباره همه عروسکها از هر رنگ و نژادی سرود شادی خواندند.»
او با اشاره به استقبال مردم از شادپیمایی جشنواره ادامه داد: «شادپیمایی ما عظیم بود و سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد هم در آن حضور داشت. ما تا امروز مسئولان را در مراسم شاد هنرمندان ندیده بودیم که خوشبختانه در این برنامه دیدیم و امیدوارم از این پس مسئولان در شادیهای ما حضور داشته باشند.»
برومند از همه همراهانی که در برگزاری این جشنواره او و همکارانش را یاری کرده بودند، قدردانی و ابراز امیدواری کرد این همکاریها ادامهدار باشد.
در ادامه سرود جشنواره نمایش عروسکی با حضور کودکانی که لباس «مبارک» را بر تن و پلاکاردهای جشنواره را در دست داشتند، توسط گروه موسیقی «شرنگ» اجرا شد.
بخش بعدی برنامه به مراسم بزرگداشت و تقدیر از هنرمندان اختصاص داشت که با پخش کلیپهایی همراه بود.
نخستین تقدیر از وحید خسروی هنرمند کرمانشاهی با حضور محمدرضا کریمیصارمی مدیر امور سینمایی و تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و بهرام شاهمحمدلو هنرمند پیشکسوت انجام شد.
شاهمحمدلو از وحید خسروی که در زمان زلزله کرمانشاه با اجرای تئاتر، به کودکان شادی بخشیده بود، تقدیر کرد.
خسروی نیز در سخنانی گفت: «اولین کسی که بعد از زلزله کرمانشاه به من پیام داد، بنفشه بدیعی بود و گفت خانم برومند بسیار نگران است. از همه مردم متشکرم که دل مردم کرمانشاه را شاد کردند. یک سال از این اتفاق گذشته اما مردم ما همچنان در کانکس زندگی میکنند و به روحیه نیاز دارند. در آن زمان گروههای تئاتری قصد داشتند به کرمانشاه بیایند و تئاتر اجرا کنند اما امکان اسکان وجود نداشت، حالا کانون پرورش فکری امکانات لازم را فراهم کرده و با توجه به شرایط دشوار کودکان از گروهها دعوت میکنم برای اجرای تئاتر به این شهر بیایند.»
دومین تقدیر با پخش کلیپی به فرشته ابراهیمی هنرمند تئاتر عروسکی در مشهد اختصاص داشت که با حضور احترام برومند و مرضیه محبوب برگزار شد.
ابراهیمی در سخنانی گفت: «نمایش عروسکی کاری طاقتفرساست که اگر صبور نباشید، صحنه را ترک میکنید.»
در بخش بعدی بزرگداشت زهرا صبری برگزار شد. برای این بزرگداشت تصاویری از مرضیه برومند، معتمدآریا، اعظم بروجردی، رکسانا بهرام، حسین پاکدل پخش شد که برومند در این تصاویر از زهرا صبری به عنوان سرو بلند شیراز یاد کرد.
در ادامه بهروز غریبپور، اردشیر صالحپور و شهرام کرمی برای بزرگداشت صبری روی صحنه آمدند.
غریبپور خاطرهای از حضور زهرا صبری در جشنواره پراگ در زمانی که او داور این جشنواره بود، تعریف کرد.
اردشیر صالحپور هم نمایشهای صبری را دارای مفاهیم هستیشناسی توصیف و با نام بردن از چند نمایش این کارگردان از او تقدیر کرد.
شهرام کرمی رییس اداره کل هنرهای نمایشی با اشاره به اینکه صبری همکلاسی و هم سن و سال اوست و تقدیر در این سن و سال امری مرسوم نیست، تاکید کرد که برای سالها تلاش باید از این هنرمند شایسته و نگاه انسانیاش تقدیر شود.
زهرا صبری پس از دریافت جایزهاش خطاب به برومند گفت:« من در بسیاری از جشنوارههای دنیا جایزه گرفتم ولی امشب این تقدیر برایم ارزش دیگری داشت و هرگز آن را فراموش نمیکنم.»
در ادامه مراسم، دبیر جشنواره با اشاره به بخش دانشآموزی که برای اولین بار در جشنواره امسال برگزار شد، با حضور مجتبی حسینی معاون هنری وزارت ارشاد، علیرضا تابش مدیر بنیاد سینمایی فارابی و سید محمدحسین حجازی مدیر مجموعه فرهنگی گردشگری عباسآباد، از علی رمضانی معاون فرهنگی وزارت آموزش و پرورش تقدیر کرد.
برومند در این بخش از جای خالی هنر در مدارس ابراز تاسف کرد و گفت: «کودکان در فضایی خشک و عاری از تئاتر، شعر، موسیقی و... درس میخوانند.»
رمضانی هم از دبیر جشنواره تشکر کرد و گفت:« مسیر شما بیبازگشت است چراکه شما راه را برای فعالیتهای دانشآموزان و دیدهشدن آنها در جشنوارهها باز کردید.»
سپس از کارگردانهای بخشهای مختلف جشنواره با اهدای تندیس و لوح تقدیر قدردانی شد.
در بخش پایانی جوایز ویژه دبیر جشنواره به سه گروه تعلق گرفت.
برومند در ابتدای این بخش با اشاره به اینکه جشنواره عروسکی رقابتی نیست و هنرمندان این رشته با هم رقابت ندارند بلکه رفیق یکدیگر هستند، گفت:« به انتخاب خودم و با مشورت با دیگران این سه گروه را انتخاب کردم.»
در این بخش به خاطر موفقیت درخلق لحظات بدیع و افسانهای متناسب با کار عروسکی از نمایش «اسب آبنوس» به کارگردانی مریم ضیایی، برای تصویرسازی زیبا و استفاده از آیینهای بومی از نمایش «مترسک» به کارگردانی حسین عباسزاده و به دلیل تلاش جمعی خلاقانه و هماهنگ از نمایش «سیمین و فرزان» با اهدای لوح تقدیر، قدردانی شد.
در پایان همه هنرمندانی که تندیس دریافت کرده بودند همراه با دبیر جشنواره عکس دستهجمعی گرفتند.
حجتالاسلام بهداروند، مریم سعادت، پوپک عظیمپور، امیر اثباتی، مجید قناد، قادر آشنا، حسین مسافرآستانه، مجید رجبیمعمار، حمید نیلی، لیلی رشیدی، شهرام گیلآبادی، فریندخت زاهدی، آناهیتا غنیزاده، آزاده انصاری، مریم معینی، افسانه زمانی، روشنک کریمی، مهدی فرشیدیسپهر و... از دیگر حاضران در این مراسم بودند.
گپ شنو هم گام با هفدهمین جشنواره تئاتر عروسکی تهران مبارک
اجرا: مهشاد حجتی
گفتگو با هنرمندان: مهدی سیم ریز، مهدی شاه پیری، آرش شریف زاده
گزارشگران: مهشاد حجتی، حسین کوهی
درباره نمایش های: غول بابا، جیق جیقه با قاف، شفیره، دزد لالایی ها
هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک، امشب هفتم شهریور ماه به کار خود پایان میدهد.
به گزارش تیوال به نقل ستاد خبری این دوره از جشنواره، آیین پایانی جشنواره هفدهم نمایش عروسکی تهران ـ مبارک، ساعت ۲۰ امشب در فضای باز تالار وحدت برگزار میشود.
در اختتامیه این دوره از جشنواره که با طراحی امیر اثباتی برگزار میشود، سه هنرمند نمایش عروسکی؛ زهرا صبری، فرشته ابراهیمی و وحید خسروی تقدیر میشوند.
اجرای دو ترانه عروسکی و اجرای قطعات موسیقی توسط گروه موسیقی «شرنگ» به سرپرستی مهرداد بهزاد اول از دیگر برنامههای این اختتامیه است.
هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک که با شعار «آسمون عروسکها آبیه آبیه» و با آرزوی صلح و دوستی برای همه جهان آغاز شده بود، امشب ـ ۷ شهریور ماه ـ راس ساعت ۲۰ در فضای باز تالار وحدت به کار خود پایان میدهد.
در آخرین شب پاتوق شبانه، از کتاب «مبانی نظری تئاتر عروسکی» اثر شیوا مسعودی رونمایی شد و همه در کنار هم لحظاتی نوستالژیک را با موسیقی «خونه مادربزرگه» گذراندند.
به گزارش تیوال به نقل از ستاد خبری هفدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی تهران ـ مبارک، در ششمین و آخرین شب پاتوق شبانه که سهشنبه ششم شهریورماه برگزار شد، بخش ابتدایی پاتوق، به مراسم رونمایی کتاب «مبانی نظری تئاتر عروسکی» نوشته شیوا مسعودی با حضور مولف اثر، پوپک عظیمپور و فریندخت زاهدی برگزار شد.
ابتدا فریندخت زاهدی درباره نخستین مواجههاش با کتاب «مبانی نظری تئاتر عروسکی» گفت: کتاب بسیار دیر بهدست من رسید و قصد داشتم آن را تورق کنم تا درباره آن به گفتوگو بپردازم اما بهمحض اینکه کتاب را بهدست گرفتم، نتوانستم آن را زمین بگذارم و دو روز با این کتاب سپری کردم که بسیار به من خوش گذشت.
این استاد دانشگاه در توضیح بیشتری درباره این کتاب افزود: اگر تئاتر عروسکی را به بخشهایی همچون آموزشی، سیاسیاجتماعی، سرگرمکننده یا فلسفی تقسیم کنیم، میبینیم در کتاب به این وجوه پرداخته شده است. «مبانی نظری تئاتر عروسکی» مقدمهای جامع برای رسیدن به لایههای دیگری از تحقیق درباره تئاتر عروسکی است. در بخشی از این کتاب که درباره تاریخچه پیدایش تئاتر عروسکی است، میبینیم به تحقیقاتی به کشف عروسک مفصلدار در جیرفت اشاره کرده است. این تحقیق مشخص کرده که عروسکها پنجهزار سال قدمت دارند یا در همین کتاب میخوانیم که تئاتر عروسکی بر روی کمدیا دلآرته موثر بوده است و این بحث را اثبات میکند.
وی ادامه داد: در تحقیقات شیوا مسعودی، مباحث فلسفی و زیباییشناختی جالبی وجود دارد که میتواند در رویکرد ما به تئاتر عروسکی موثر باشد و میتواند این نظریه را که عروسک واسطهای است برای مخاطب برای بیان واقعیت، به اثبات رساند. جای خالی نگاه جدی به تئاتر عروسکی در ایران کاملا مشهود بود. حتی تا چند سال پیش در ایران تئاتر عروسکی را مختص کودک میشناختند اما تلاش شیوا مسعودی و پوپک عظیمپور که بهصورت آکادمیک بوده است، در تغییر این نگاه موثر بوده است.
در ادامه زاهدی با بیان اینکه کمتر درزمینه تئاتر عروسکی کار کرده است، گفت: تئاتر عروسکی ژرفانگر است. این نوع تئاتر ترکیبی است و با هنرهای تجسمی ارتباط مستقیم دارد. در این نوع نمایش، عروسکها نماینده انسانها هستند. درواقع تئاتر عروسکی از طریق نقد دوران خود به جامعه نزدیک میشود.
در ادامه، پوپک عظیمپور به بحث درباره کتاب پرداخت و گفت: در دهه هشتاد من و دکتر مسعودی مدرس دانشگاه شدیم. از ابتدا دغدغه شیوا مسعودی این نبود که تئاتر عروسکی به کودک تعلق دارد یا به بزرگسال چون او در هر دو حوزه کار کرده بود. دغدغه او گسترش افق و افزودن پایههای علمی این دو هنر بود تا بتواند کمبود منابع در ایران را جبران کند و این منابع را افزایش دهد.
او اضافه کرد: یکی از مهمترین مسائلی که در این کتاب مطرح میشود، این است که آیا عروسکها از آیینها آمدند یا عروسکبازی به تئاتر عروسکی رسیده است. باید بدانیم که تئاتر عروسکی بهخوبی توانسته است شرایط را برای حضور خود فراهم کند. در قرون وسطی این تئاتر قدغن شد اما به راه خود ادامه داد و حتی به کلیسا رفت.
عظیمپور در ادامه صحبتهای خود به ارائه گزارشی از فصلهای کتاب «مبانی تئوری تئاتر عروسکی» پرداخت و گفت: این کتاب بسیار شیرین است و بخشهای انتخابی و نحوه چیدمان آنها لذت خواندن کتاب را بیشتر میکند.
سخنران پایانی این مراسم مولف کتاب؛ شیوا مسعودی بود. او درباره پروسه تالیف کتاب، توضیح داد: من این اثر را متعلق به دانشجویانم میدانم. چراکه در پروسه تدریس، آنها سوال میپرسیدند و من دنبال جواب برای پیدا کردن شیوه آکادمیک آموزش تئاتر میگشتم. البته با وجود اینکه ۱۴ سال است در دانشگاه تهران تدریس میکنم، شهامت تالیف کتاب را نداشتم تا اینکه دکتر زاهدی مرا به ناشر معرفی کرد و او به من گفت چنین کتابی را آماده کنم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در این سالها ترجمههای بسیار خوبی از مقالات و آثار مربوط به تئاتر عروسکی منتشر شدهاند اما درزمینه تالیف کار کمتری صورت گرفته بود و کتابی نداشتیم که با زبانی ساده و قابلفهم تئاتر عروسکی را مورد بررسی قرار دهد. از ابتدا تصمیم داشتیم کتاب را برای دانشجویان تئاتر عروسکی در مقطع لیسانس آماده کنیم و بههمیندلیل از زبانی ساده استفاده شد. تلاش کردم که افقهای تازه را در این کتاب نشان دهم. همچنین تلاش کردم بگویم تقابل تئاتر عروسکی کودک و بزرگسال از کجا اتفاق افتاد و الان چه باید کرد.
این کارگردان تئاتر افزود: خود من دو بخش از این کتاب را دوست دارم؛ «تئاتر عروسکی و ادبیات» و «تئاتر عروسکی و هنرهای تجسمی» در ایران بهدلیل ارتباط بسیار کهنی که با ادبیات داریم، معمولا با نمایشنامه بهسراغ تئاتر عروسکی میرویم درحالیکه در کشورهای دیگر ارتباط میان هنرهای تجسمی و تئاتر عروسکی قویتر است.
برنامه پاتوق پس از پایان مراسم رونمایی از کتاب «مبانی نظری تئاتر عروسکی» با نقالی «عشق سودابه به سیاوش» توسط فهیمه باروتچی که جایزه سوم نقالان کشور را کسب کرده است، ادامه یافت.
پایانبخش برنامههای آخرین پاتوق هفدهمین جشنواره بینالملل تئاتر عروسکی، اجرای آهنگ «خونه مادربزرگه» با حضور امین پروین در مقام موزیسین بود. این آواز نوستالژیک توسط سازدهنی نواخته شد و حاضران ترانه آن را زمزمه کردند.
مراسم اختتامیه هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک امشب هفتم شهریورماه برگزار میشود
شارلوت پوییجکجولین، کارگردان هلندی حاضر در هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک، از شرایط تئاتر در هلند و آموزش این هنر به کودکان از دوران دبستان گفت.
به گزارش تیوال به نقل از ستاد خبری هفدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی تهران ـ مبارک، شارلوت پوییجکجولین؛ نویسنده و کارگردان نمایش «اگزویا» که از کشور هلند و با گروه مجیکالتئاتر در این دوره از جشنواره حضور دارد، درباره شرایط اجرای تئاتر عروسکی در هلند و شهر ماستریخ، گفت: ما تنها گروه تئاتر عروسکی در ماستریخ هستیم. ما در خانه خودمان سالنی ساختهایم. درواقع ما گروهی کاملا مستقل هستیم. چون گروه بسیار پرکاری هستیم، معمولا هر ماه در سالن خودمان تئاتر اجرا میکنیم. برخی از ماهها که امکان اجرای نمایش در سالن را نداریم، مکان اجرا را به گروههای دیگر اجاره میدهیم چون گروهی مستقل هستیم و بودجهای برای اینکه به گروههای دیگر بپردازیم تا برای سالن ما نمایش آماده کنند.
او ادامه داد: ما تنها گروه در ماستریخ هستیم که تئاتر عروسکی اجرا میکنیم. قبلا یک پیرمرد بود که تئاتر عروسکی کار میکرد و چون در تلویزیون هم برنامه اجرا میکرد، بسیار معروف بود اما بعد از مرگ او، بهغیر از ما گروه دیگری در این شهر تئاتر عروسکی کار نمیکند.
این کارگردان تئاتر در ادامه افزود: گروههای بسیار زیادی در هلند هستند که تئاتر عروسکی کار میکنند اما اغلب آنها برای کودکان تئاتر آماده میکنند و تنها چهار الی پنج گروه تئاتر عروسکی برای بزرگسال تولید میکنند. ما هم آثاری برای کودکان اجرا میکنیم اما عمده فعالیت ما در زمینه تولید تئاتر عروسکی برای مخاطبان بزرگسال است.
او معقد است در طول حدود بیست سالی که تئاتر کار میکنم، حس کردهام تئاتر عروسکی در هلند پیشرفت داشته است و کیفیت تئاتر عروسکی و گروهها بالاتر رفته است.
پوییجکجولین شرایط آموزش تئاتر به کودکان در هلند را مناسب توصیف کرد و گفت: ما در کنار مدارس هنری، خصوصا مدارس مختص آموزش تئاتر، موسیقی و ... داریم. حتی کودکان نمایشهایی را آماده میکنند که در سالنهای کوچک مدارس یا سالنهای ورزشی، اجرا میکنند. حتی در برخی از موارد کودکان بهصورت گروهی به سالن تئاتر ما میآیند یا ما به مدارس آنها میرویم و برایشان تئاتر اجرا میکنیم. درواقع تبادل میان ما و مدارس وجود دارد. همچنین در مدارس ابتدایی از تئاتر برای آموزش استفاده میشود.
کارگردان گروه مجیکال تئاتر درباره نحوه آشنایی این گروه با جشنواره تهران ـ مبارک، توضیح داد: مدتها قبل برای اجرایی رفته بودیم جمهوری چک. این برنامه نزدیک پراگ برگزار میشد. گروهی از ایران در این برنامه حضور داشتند که از ما دعوت کرد تا در جشنواره تئاتر تهران مبارک شرکت کنیم. از ۱۲ سال قبل تا امروز پنج بار به ایران آمدهایم و در سه دوره جشنواره تهران ـ مبارک شرکت کردیم. برای حضور در هفدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی هم فیلم آثارمان را برای مسئولان برگزاری فرستادیم و آنها «اگزویا» را انتخاب کردند.
این هنرمند تئاتر، در پاسخ به این پرسش که جشنواره این دوره را در مقایسه با دورههای قبلی که حضور داشت، چگونه ارزیابی میکند، گفت: امروز که در اتاقم بودم، دوباره به برنامه اجراها نگاه میکردم و برنامه اجراهای سال ۲۰۰۶ جشنواره تئاتر عروسکی را پیدا کردم که برای اولینبار که به ایران آمدم و در جشنواره تهران ـ مبارک شرکت کردم. در آن زمان همهچیز برای من تازه بود و واقعا حضور در این جشنواره برای من تجربه بزرگی بود. در آن زمان یک کارگاه آموزشی برگزار کردم. در دورههای قبل کمی آزادی بیشتر حس میکردم اما هنوز احساس میکنم جشنواره از کیفیت و سطح بسیار خوبی برخوردار است. گروههای خوبی به ایران آمدهاند و نمایشهای بسیار خوبی روی صحنه رفتهاند. از آمدنم به این دوره از جشنواره بسیار خوشحالم و دوست دارم بارها و بارها به ایران بازگردم و در دورههای مختلف جشنواره تئاتر عروسکی شرکت کنم.
اختتامیه هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک، با دبیری مرضیه برومند؛ امروز، چهارشنبه هفتم شهریورماه برگزار میشود.
سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شب گذشته با حضور در مجموعه تئاتر شهر به تماشای نمایش «دزد لالاییها» در جشنواره نمایش عروسکی تهران ـ مبارک نشست.
به گزارش تیوال به نقل از ستاد خبری هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که در نخستین روز جشنواره با حضور در مجموعه فرهنگی ـ گردشگری عباس آباد در شادپیمایی جشنواره نمایش عروسکی، حضور داشت، شب گذشته ۶ شهریور ماه نیز با همراهی سید مجتبی حسینی معاون هنری وزارت ارشاد و شهرام کرمی مدیر اداره کل هنرهای نمایشی و در آخرین روز اجرای نمایشها، بار دیگر به این جشنواره آمد و به تماشای نمایش «دزد لالاییها» نشست.
او ابتدا در دیداری دوستانه با مرضیه برومند دبیر هفدهمین جشنواره نمایش عروسکی به گفتگو پرداخت و برومند به نمایندگی از هنرمندان نمایش عروسکی، دغدغههای مهمی را که در این حوزه وجود دارد، با وزیر مطرح کرد.
در ادامه، سید عباس صالحی با همراهی حسینی و شهرام کرمی به تالار قشقایی تئاتر شهر رفت و به تماشای نمایش «دزد لالاییها» نشست.
این نمایش به کارگردانی سید آرش شریفزاده و به عنوان کاری برای گروه سنی کودک روی صحنه رفت و بعد از اجرای آن، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، از تلاشهای گروه اجرایی قدردانی کرد و با آنان عکس یادگاری گرفت.
شریفزاده، کارگردان این نمایش نیز از وزیر قدردانی کرد که به تماشای یک کار کودک آمده است و گفت: باعث افتخار است که آقای وزیر به تماشای کار کودک آمدهاند. جشنواره هفدهم نمایش عروسکی یک جشنواره خیلی خاص بود و امیدوارم این جشنواره از حالت دو سالانه به جشنوارهای سالانه تبدیل شود و به بهانه این اتفاق، بیشتر شاهد اجرای نمایشهای کودک هم باشیم و مردم بیشتر با تئاتر کودک آشنا شوند.
نمایش «دزد لالاییها» برای گروه سنی کودک روی صحنه رفت و کودکان حاضر در سالن با این نمایش ارتباط خوبی برقرار کردند. همچنین در میان تماشاگران این نمایش، کریستف رضاعی آهنگساز نیز حضور داشت که به همراه دو دختر کودک خود به تماشای این نمایش نشسته بود.
از دیگر نکات جالب توجه در اجرای این نمایش، بازی خوب یک دختربچه بود که توجه مخاطبان را به خود جلب کرد.
مراسم اختتامیه هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک امشب ۷ شهریور ماه برگزار میشود.
گپ شنو هم گام با هفدهمین جشنواره تئاتر عروسکی تهران مبارک
اجرا: مهشاد حجتی
گفتگو با هنرمندان: نوشین فرهادی، افسانه زمانی، غزاله عبادی، محمدتقی اسماعیلی، علی محمدی، مرتضی اسدی مرام
گزارشگران: مهشاد حجتی، حسین کوهی
درباره نمایش های: به دنبال فلک، ترنج، خوراک ماران، کمان جاودانه، آی ایشیق، پهلوان کچل ۱۸ عیاری، سپاسنامه هانیه و چند روایت متقاطع
پنجمین روز جشنواره نمایش عروسکی تهران ـ مبارک با یاد کشته شدگان زلزله اخیر تازه آباد کرمانشاه همراه شد.
به گزارش تیوال به نقل از ستاد خبری هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک، روز دوشنبه ۵ شهریور ماه نمایش«سپاسنامه هانیه و چند روایت متقاطع» به کارگردانی مرتضی اسدی مرام از کرمانشاه در تالار قشقایی تئاتر شهر به صحنه رفت. این نمایش بر اساس ماجرای واقعی دختری به نام «هانیه» که از زلزلهزدگان سرپل ذهاب بوده است و با استفاده از تکنیک میکرو تئاتر اجرا شد.
در پایان این نمایش که با حضور سید مجتبی حسینی، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرام کرمی، مدیر اداره کل هنرهای نمایشی روی صحنه رفت، اسدی مرام گفت: ابتدا قصد داشتیم این نمایش را به محیط بانانی تقدیم کنیم که جانشان را بر سر حفاظت از محیط زیست گذاشتند اما زلزله اخیری که در تازهآباد رخ داد و باعث کشته شدن برخی از هموطنانمان شد، ما را بر آن داشت تا این نمایش را به کشتهشدگان این زلزله تقدیم کنیم. این نمایش را به کسانی تقدیم میکنیم که هنوز در کانکس یا زیر چادر زندگی میکنند و از شما میخواهیم که آنان را فراموش نکنید.
از دیگر اتفاقات پنجمین روز جشنواره، اجرای نمایشی با عروسکهای یخی و نیز عروسکگردانی با صدای زنده یاد مرتضی احمدی بود.
در این روز نمایش «لبخند تلخ ژکوند» به کارگردانی رها اسکندری با استفاده از دکور و عروسکهایی یخی در پلاتو اجرای تئاتر شهر به صحنه رفت. این نمایش نمایشی موسیقیمحور و بیکلام بود.
در همین سالن، نمایش «عروسکهای من» به کارگردانی مهربان غلامیان کارگردان ۱۱ سالهای که از آبادان در جشنواره حضور دارد، به صحنه رفت. در اجرای این نمایش آوازی سنتی با صدای مرتضی احمدی پخش شد و فرامرز غلامیان بهعنوان بازیگر این آواز را بهصورت نمایشی اجرا کرد. در بخش پایانی این نمایش هم یک نقاش با قلم مو پوستر جشنواره تئاتر عروسکی را روی بوم کشید.
هر دو نمایش اجرا شده در پلاتو اجرا با استقبال بسیار خوبی مواجه شد بهطوریکه مخاطبان تا میانههای سالن را پر کرده بودند.
از جمله اتفاقات روز پنجم جشنواره، اجرای نمایش «دنیای عروسکها» در فضای باز مجموعه تئاتر شهر بود؛ این نمایش با ترانه «آسمون عروسکها آبیه آبیه» به نام اجرا شد؛ ترانهای که در این سالها به عنوان سرود نمایش عروسکی شناخته شده است و همین موضوع سبب شد که حاضران و تماشاگران با گروه اجرایی همراه شوند و این سرود را بخوانند.
هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک با دبیری مرضیه برومند تا روز هفتم شهریور ماه ادامه دارد. همچنین سایت جشنواره نمایش عروسکی دربردارنده جزییات برگزاری این رویداد هنری است.
در پنجمین شب پاتوق شبانه، در کنار اجرای موسیقی فولکلوریک جنوبی توسط گروه آبادانی، مسابقه پانتومیم بینالمللی هم برگزار شد.
به گزارش تیوال به نقل از ستاد خبری هفدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی تهران ـ مبارک، پنجمین شب پاتوق شبانه، دوشنبه پنجم شهریورماه برگزار شد. در ابتدای برنامههای این شب، اعضای گروه عبدالباقی که با نمایش «دریا سمیر کو» نوشته طاهره اسدی و با کارگردانی فاطمه بحرینی از شهر آبادان در این دوره از جشنواره حضور دارند، به اجرای موسیقی فولکلوریک جنوبی پرداختند که با استقبال بسیار گسترده مخاطبان همراه شد.
سپس مجید وفایی؛ هنرمند آبادانی تعدادی از حاضران را انتخاب کرد تا بازیای را که یکی از تمرینهای فنبیان در تئاتر است؛ یعنی تمرین زبان ورزها (بیان عبارات دشوار ) را انجام دهند.
این بازی لحظات مفرحی را برای حاضران، چه آنهایی که در بازی شرکت کرده بودند و چه مخاطبان به وجود آورد اما اوج هیجان زمانی بود که یکی از هنرمندانی که از کشور فرانسه در جشنواره حضور دارد، داوطلبانه به بازی پیوست و عبارت «کانال کولر، تالار تونل» را سه بار بهدرستی تکرار کرد!
بعد از این بازی، دو گروه برای بازی پانتومیم انتخاب شدند که یکی از آنها را هنرمندان آبادان و گروه دیگر را دو هنرمند از کشور فرانسه و یکی از حاضران ایرانی تشکیل دادند! در این بخش گروه فرانسه موفق شد کلمه را درست حدس بزند و برنده شود؛ کلمه در نظر گرفتهشده برای این گروه «مرضیه برومند» بود و برای اولین بار شاهد برگزاری مسابقه پانتومیم بهصورت بینالمللی بودیم!
بعد از این بازی، مهربان غلامیان؛ جوانترین کارگردان این دوره از جشنواره تئاتر عروسکی که ۱۱ سال دارد، یکی از ترانههای فولکلور ایرانی را دکلمه کرد.
پایانبخش برنامه پاتوق در شب پنجم، اجرای موسیقیای طنزآلود بود.
هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک با دبیری مرضیه برومند تا هفتم شهریورماه ادامه دارد. همچنین سایت جشنواره نمایش عروسکی دربردارنده جزییات برگزاری این رویداد هنری است.
مدیرکل امور سینمایی و تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان معتقد است اگر مسئولان در دوران برگزاری جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی به سالنهای تئاتر بیایند و میزان استقبال مردم را ببینند، نگاه بهتری به این تئاتر خواهند داشت.
محمدرضا کریمیصارمی در گفتگو با ستاد خبری هفدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی تهران ـ مبارک، جشنواره تئاتر عروسکی را اتفاقی مهم دانست و گفت: جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی این امکان را برای خانوادهها ایجاد میکند که بتوانند آثار خوبی را از اقصی نقاط جهان ببینند. این جشنواره برای اهالی تئاتر هم اتفاق بسیار مهمی است چون متاسفانه جامعه تئاتری ما طی سالهای اخیر آثار کشورهای دیگر را ندیدهاند درنتیجه در سبک و ژانر خاصی تئاتر کار میکنیم اما اجرای آثار دیگر کشورها در جشنواره اهمیت بسیاری دارد زیرا باعث آشنایی ما با تئاتر روز دنیا میشود.
کریمی صارمی ادامه داد: امیدوارم جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی شرایطی را بهوجود بیاورد که بتوانیم توجه بیشتر مسئولان را به تئاتر عروسکی جلب کنیم.
او تاکید کرد: جشنواره تنها برای نمایش دادن تئاتر نیست. بلکه فضایی را بهوجود میآورد که تصمیمگیرندگان درباره شرایط هنر بیشتر فکر کنند. امیدوارم مسئولان که در دوران برگزاری جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی به سالنهای تئاتر آمده و میزان استقبال مردم را دیدهاند، نگاه بهتری به این تئاتر پیدا کنند چراکه همین نگاه، باعث میشود بتوانیم از این ابزار مهم در تعلیم و تربیت استفاده بهتری داشته باشیم.
کریمیصارمی با بیان بخشی از کمبودهای نمایش عروسکی در ایران توضیح داد : سالنی که مختص تئاتر عروسکی باشد، شاخصههای این نوع تئاتر را داشته باشد و از صندلی گرفته تا امکاناتش برای مخاطب کودک مناسب باشد، نداریم.
او همچنین تاکید کرد: باید درزمینه اقتصاد تئاتر هم توجه بیشتری صورت گیرد چون واقعا امروز اقتصاد تئاتر بسیار ضعیف است و اگر این هنر تا امروز باقی مانده است، تنها به دلیل عشقی است که اهالی تئاتر به آن دارند چراکه تئاتر درآمدزا نیست و برای هنرمندان آن بویژه هنرمندان نمایش عروسکی و تئاتر کودک تعریف درستی از لحاظ دستمزد وجود ندارد. همین مسئله سبب شده است در فضاسازیها و ... مشکلاتی وجود داشته باشد.
مدیرکل امور سینما و تئاتر کانون، کودکان را به تئاتر عروسکی علاقهمند دانست و گفت: کودکان بهقدری خوب با عروسکها و قصه و درام برقرار میکنند که انگار یک جلد کتاب را مطالعه کردهاند! البته باید خانوادهها را ترغیب کنیم که کودکان خود را برای دیدن تئاتر به سالنها بیاورند چون کودکان تصمیمگیرنده نیستند و خصوصا در کلانشهرها به آنها اجازه داده نمیشود بهتنهایی از خانه بیرون بیایند. بنابراین باید برای خانوادهها برنامههایی بسازیم تا بیاموزند تئاتر ابزار آموزشی بسیار خوبی است.
کریمی صارمی پاسخ به این پرسش که اگر عروسکی همچون غول چراغجادو در اختیار داشت که میتوانست آرزوهای او را برآورده کند، چه آرزوی را در اولویت قرار میداد، گفت: میگفتم کاری کند که با بچههای تئاتر مهربانانهتر برخورد کنند و به آنها توجه ویژهای صورت گیرد چون اهالی تئاتر واقعا نجیب و در شرایط امروز بسیار گرفتار هستند.
هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهرانمبارک با دبیری مرضیه برومند تا هفتم شهریورماه ادامه دارد. همچنین سایت جشنواره نمایش عروسکی دربردارنده جزییات برگزاری این رویداد هنری است.
گپ شنو هم گام با هفدهمین جشنواره تئاتر عروسکی تهران مبارک
اجرا: مهشاد حجتی
گفتگو با هنرمندان: محبوبه اعرابی، سجاد طهماسبی، احسان صانعی
گزارشگران: مهشاد حجتی، حسین کوهی
درباره نمایش های: افسانه خرت و پرت پرانی، قصه ی بخت، دختری که پدرش را باد می برد
گفتگوی تیوال با ماگدالنا لوپی آلویر / سرپرست گروه .
گفتگو کننده: مهشاد حجتی
چهارمین روز جشنواره نمایش عروسکی تهران مبارک با شعری از محمود درویش و یادی از کشته شدگان زلزلهای که در تازهآباد کرمانشاه رخ داده است، آغاز شد.
به گزارش تیوال به نقل از ستاد خبری هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران مبارک، پیش از اجرای نمایش "عروسکهایمان را بخوریم" که با طراحی و کارگردانی محمد بیژنینسب در پلاتو اجرای تئاتر شهر روی صحنه رفت، یکی از عوامل گروه متنی از محمود درویش خواند و نسبت به زلزلهای که در تازهآباد کرمانشاه و کشتگان این اتفاق واکنش نشان داد و از مخاطبان خواست بهاحترام کشتهشدگان یک دقیقه سکوت کنند. سپس از مخاطبان خواسته شد تا روی پلوسهایی که روی زمین قرار گرفته بودند، بنشینند و از روی صحنه نمایش را تماشا کنند. این نمایش در فضایی شاد و با حضور موسیقی زنده اجرا شد و عروسکهای نمایش از میوهها درست شده بودند. از جمله هنرمندانی که این اجرا را دیدند، میتوان به ایرج محمدی، مریم معینی، منوچهر اکبرلو، کاوه آیدین و گروه تئاتر افغانستان و ... اشاره کرد.
تالار قشقایی مجموعه تئاتر شهر در روز چهارم میزبان نمایش "دختری که پدرش را باد برد" با نویسندگی و کارگردانی هما جدیکار شد. در این نمایش با فضایی کمیک به بحث اختلاس پرداخته شده بود و مبارک شخصیت اصلی نمایش را بازی میکرد. البته در این میان به این مساله که عروسکها و خصوصا مبارک فراموششدهاند و تنها در دوران جشنواره به آنها توجه میشود هم پرداخته شده بود. استقبال از نمایش در نوبت اول بسیار خوب بود و برخی از مخاطبان روی زمین نشسته بودند.
قادر آشنا، داوود فتحعلیبیگی، محمدحسین ناصربخت و ... از جمله هنرمندانی بودند که اجرای نخست این نمایش را دیدند.
اجرای دوم نمایش "کوچکترین نمایش از انتهای دنیا" به کارگردانی ازکیل گارسیا رومئو که از کشور فرانسه در این دوره از جشنواره حضور دارد، با استقبال خوبی از سوی مخاطبان مواجه شد. در این اجرا هنرمندان گروه تایوان، بوریس چکناواریان، یارتا یاران، شیوا مسعودی، روزبه حسینی، مرضیه برومند، مریم سعادت، آزاده پورمختار، هرمز هدایت و ... حضور داشتند.
دکور این نمایش سازهای عظیم بود که در مرکز تالار حافظ برپا شده بود و تعدادی نیمکت دور آن قرار داشت و با دیواری از سایر قسمتهای سالن جدا شده بود. تعدادی از مخاطبان روی این نیمکتها نشسته بودند و باقی ایستاده نمایش را دیدند. مزیت ایستاده دیدن نمایش در این بود که مخاطبان میتوانستند دور سازه بچرخند و از تمام زوایا نمایش و عروسکهای جذابش را ببینند. تعاملی که بازیگر و بازیدهنده عروسک گروه فرانسه در لحظاتی از اثر با مخاطبان برقرار کرد، مورد توجه حاضران در سالن قرار گرفت این تعامل تا جایی بود که یکی از تماشاگران با دعوت بازیدهنده عروسک به درون سازه نمایش قدم گذاشت و با عروسک وارد کنش و واکنش شد.
در چهارمین شب شهریورماه نخستین اجرای اپرای عروسکی "خیام" اثر بهروز غریبپور در قالب جشنواره تئاتر عروسکی برگزار شد. این اجرا که در تالار فردوسی روی صحنه رفت، هم با استقبال خوبی از سوی مخاطبان همراه بود.
ماگدالنا لوپی آلویر، دراماتوری کمپانی رییکای کرواسی که با نمایش «واندالاواندا» در هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک حضور دارد، این جشنواره را مهمترین جشنواره نمایش عروسکی در منطقه دانست و گفت: برایمان مهم بود به ایران بیاییم و با کمال میل آمدیم.
این هنرمند در گفتگو با ستاد خبری هفدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران ـ مبارک، درباره نحوه آشنایی گروهش با این جشنواره، از سال ۱۹۹۸ یاد کرد که برای نخستین بار کمپانی رییکا در این جشنواره شرکت کرده است و درباره حضورش در دوره هفدهم نیز گفت: «جشنواره امسال را از طریق سایت یونیما ثبتنام کردیم. خودمان برای حضور در ایران مایل بودیم. با تیم تئاتری برای حضور در ایران صحبت کردیم و همه قبول کردند. من درباره سنت تئاتر ایران مطالعه داشتم و حضورمان در این جشنواره مهم بود؛ چرا که تهران ـ مبارک مهمترین جشنواره عروسکی منطقه است. از حضور در جشنواره خوشحالیم و با کمال میل در ایران حاضر شدیم.»
دراماتورژ رییکا از عمر دو ساله نمایش «واندا لاواندا» گفت و افزود: «از زمانی که این اثر تولید شد در تور سراسری کرواسی بودیم. در کشورهای مجارستان و اسلوانی اجرا کردیم و قرار است پس از ایران در کشور بوسنی و هرزگوین آن را اجرا کنیم.»
او درباره تکینک استفاده شده در این نمایش نیز توضیح داد: «این تکنیکی نیست که ما عموماً از آن استفاده کنیم و این تکنیک مختص به این اجرا بوده است. برای هر اجرایی ما در کمپانی براساس نگاه کارگردان و نیاز بصری، همگی تصمیم به انتخاب تکنیک میکنیم. برای این تیم هنری تغییر المانها و به دست آوردن یک حیوان جدید، اشکال ساده که با ملحق شدن به یکدیگر تصویری تازه ارائه دهد اهمیت داشت. من در قدم اول خواهان یک دراماتورژی بصری بودم که مرئی باشد. در قدم بعدی برایم موسیقی مهم بود. مخاطب هدف ما، بچههای زیر سه سال است و از همین رو شیوه انتخابی به گونهای بود که آنها با نمایش ارتباط برقرار کند. نمایش دیالوگ چندانی ندارد و تلاش شده است با تصویر و موسیقی پیام نمایش انتقال پیدا کند.»
او همچنین با ارایه توضیحاتی درباره کمپانی رییکا افزود: «کمپانی رییکا در شهر رییکا مستقر است و یکی از پنج کمپانی مهم تئاتر عروسکی در کرواسی است که در دهه شصت میلادی تأسیس شد. امروز ۲۵ کارمند داریم. بیشتر رپرتوارهای ما در حوزه کار کودک است؛ ولی برای بزرگسالان نیز نمایش تولید میکنیم. با این حال تمرکز ما تولید تئاتر عروسکی برای کودکان است. اصولاً آثار بر پایه تئاتر عروسکی و حرکت و سایه است.»
او درباره تئاتر عروسکی و اهمیت شهر رییکا بر هنر کرواسی توضیح داد: «تئاتر عروسکی در کرواسی یک هنر سنتی است. شهر ما رییکا یک شهر آزاد است که یک شهر چند فرهنگی در کرواسی به حساب میآید. رییکا نسبت به دیگر شهرهای کرواسی روشنفکرتر بوده است؛ چرا که این شهر گذرگاه فرهنگی کرواسی است. در دهه شصت، شهر رییکا تحت تأثیر جریان فرهنگی اروپا بوده است.»
آلویر با اشاره به اینکه در سال ۲۰۲۰ قرار است رییکا بدل به پایتخت فرهنگی اروپا شود، گفت: «در این سال قرار است کل شهر رییکا بدل به «بندرگاه تنوع فرهنگی» شود.»
نمایش «واندا لاواندا» روز گذشته یکشنبه ۴ شهریور ماه دو اجرا در تالار هنر داشت که با استقبال تماشاگران رو به رو شد.
سید مجتبی حسینی شامگاه یکشنبه ۴ شهریور ماه با حضور در تالار «سایه» مجموعه شهر به تماشای نمایش «قصه بخت» نوشته داود فتحعلیبیگی نشست که با کارگردانی مشترک احسان صانعی و زهرا بکتاش از شهرضا در این دوره از جشنواره حضور دارد.
به گزارش تیوال به نقل از ستاد خبری هفدهمین جشنواره بین المللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک، این نمایش با هنرمندی گروهی از نابینایان، ناشنوایان و کم توانهای ذهنی روی صحنه رفت.
بعد از دومین اجرای آن، فتحعلیبیگی با تقدیر از گروه اجرایی این نمایش گفت: نزدیک ۴۵ سال است کار هنری میکنم و امشب یکی از زیباترین شبهای زندگیام بود.
او خطاب به کارگردان این نمایش ادامه داد: در برابر انسانیت شما که به این بچهها انرژی دادید، سر تعظیم فرود میآورم و امیدوارم همین بچهها در آخرت مرا شفاعت کنند.
در حاشیه این اجرا، معاون هنری از چند طرح برای گسترش نمایش عروسکی در کشور خبر داد.
حسینی درباره ایجاد کارگاهی برای ساخت و ساز عروسک که از نیازهای جدی نمایشگران عروسکی است، توضیح داد: «یکی از طرحهایی که در معاونت هنری به عنوان طرحهای ویژه در حال پیگیری است و از امسال به صورت برنامههای کلان معاونت محسوب میشود، ایجاد شهرهای خلاق هنر است در واقع شهرهایی که میتوانند بستری برای تئاتر عروسکی باشند و فعالیت کنند و ما بر اساس اینکه ایران تهران نیست، میتوانیم رشتههای مختلف هنری را در شهرهای مختلف توسعه بدهیم.»
او ادامه داد: «یکی از بسترهای این طرح، همین موضوع است. طرح دیگری که در برنامههای معاونت هنری است، گفتگوی دیروز و امروز است که تئاترهای سنتی عروسکی یا متون ایرانی در قالب عروسک حتما مورد حمایت قرار خواهد گرفت.»
معاون هنری درباره زمان احتمالی راه اندازی این کارگاه توضیح داد: «باید برای ایجاد کارگاه ساخت عروسک فرآیند مفصلی در نظر بگیریم و در نظر من موضوع پیش پا افتادهای نیست که بتوانم خیلی سهل آن را ببینم. با توجه به اهمیتی که دارد و پیشینه عروسکها در تاریخ فرهنگی ایران و نقشی که در انتقال مفاهیم و آموزهها داشتهاند، از نظر ما پدیده بسیار مهمی است که نیاز به تمرکز و زمان بیشتری دارد.»
شهرام کرمی، مدیر اداره کل هنرهای نمایشی، محمدحسین ناصربخت، ایرج محمدی و ... از دیگر نماشاگرانی بودند که شب گذشته به تماشای این نمایش نشستند.
هما جدیکار کارگردان و مدرس دانشگاه، به اجرای عمومی نمایشهای عروسکی در طول سال تاکید کرد.
این کارگردان و مدرس تئاتر که روز گذشته ۴ شهریور ماه نمایش «دختری که پدرش را باد برد» را در هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک اجرا کرد، جدیکار با تاکید بر اینکه باید در طول سال شاهد اجرای نمایش عروسکی باشیم، ادامه داد: طی سالهایی که دبیری جشنواره را مرضیه برومند عهدهدار است، با همکاری پیمان شریعتی و مهدی شفیعی، اجراهای عمومی جزو محسنات محسوب میشد. امیدوارم مدیر جدید مرکزهنرهای نمایشی و دبیر دوره بعد نیز به تئاترعروسکی و اجرای عمومی اهمیت بدهند.
کارگردان «عروسی ملک جمشید» در گفت و گو با ستاد خبری هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران- مبارک، استمرار اجرای عمومی نمایش عروسکی در طول سال را موجب پیشرفت این هنر دانست و افزود: دوره قبل بیشتر کارها به اجرای عمومی راه پیدا کردند و اگر این روند ادامه پیدا کند، هنرمند عروسکی سراغ کارهای دیگر نمیرود. میایستد سرکار اصلی خودش و نمایش تولید میکند و به اجرا میرساند.
او توضیح داد: هستند افرادی که در این عرصه مستمر کار میکنند و جوان محسوب میشوند که خیلی با ارزش است. ولی کسانی که سن آنها کمی بالاتر میرود و مشغله زندگی دارند، باید به نوعی احساس تامین شدن داشته باشند. نمیگویم همه پول زندگی از تئاتر است ولی اهمیت داشتن و امنیت شغلی حال هنرمند را برای ادامه فعالیت خوب میکند تا این راه ادامه پیدا کند.
کارگردان «حامیان کجایند» جشنواره را بهانهای برای دور هم جمع شدن هنرمندان عروسکی دانست و اضافه کرد: در این چند روز نمایشهایی مانند «اگزویا» و «منو نمیبره» را تماشا کردم که جذابیت و قابلیتهای خودشان را داشتند.
جدیکار در پاسخ به این پرسش که چرا کمتر تئاترعروسکی کار میکند، گفت: من کارگردان نیستم، مدرسم. برخی اوقات با دانشجویانم نمایش تولید میکنم ولی هیچ وقت ادعای کارگردانی نداشتم. بیشتر وقتم به تدریس میگذرد و خوشحالم شاگردانم چه قدیمیترها و چه جوانترها در این عرصه موفق هستند.
او درباره نمایش «دختری که پدرش را باد برد» که در جشنواره اجرا شد، توضیح داد: براساس عقیدهای که دارم، باید تئاتر سنتی حفظ شود تا ریشه درخت تئاتر بارور باشد نمایشی براساس تئاتر سنتی تولید کردهام. مبارک، حاجی و سیاهبازی که با تکنیک رومیزی به صحنه رفت. در این کار از اشعار و فرهنگ عامیانه مرتبط با سنت بهره بردهام تا دوباره جذابیتهای آن دیده شود.
هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک، با دبیری مرضیه برومند تا ۷ شهریور ادامه دارد.
رایزن فرهنگی کرواسی در ایران ابراز خوشنودی کرد که بیشتر نمایشهای جشنواره نمایش عروسکی تهران مبارک، پیام آور صلح و دوستی هستند و از استقبال تماشاگران ایرانی نیز شگفتزده شد.
به گزارش تیوال به نقل از ستاد خبری هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران- مبارک، روز گذشته یکشنبه ۴ شهریور ماه، نمایش «واندالاواندا» که از کشور کرواسی در این دوره از جشنواره حضور دارد، میزبان ایوور چوندیچ رایزن فرهنگی کرواسی در ایران، بود.
این نمایش در تالار هنر روی صحنه رفت ودر اجرای نخست دیروز، میزبان مرضیه برومند، پیمان شریعتی، شهرام کرمی، گروه تایوان و جمعی از هنرمندان حاضر در جشنواره بود.
بعد از اجرای این نمایش، سرپرست این گوره نمایشی، هدیه ای را به مرضیه برومند دبیر جشنواره نمایش عروسکی داد.
همچنین ایوور چوندیچ رایزن فرهنگی کرواسی در ایران پس از تماشای نمایش از اجرای این گروه و دکور خلاقانه آن تعریف کرد و حضور گرم تماشاگران را شگفتانگیز دانست.
ایوور چوندیچ در گفتگوی کوتاهی با ستاد خبری جشنواره، بیان کرد که از کودکی تاکنون مخاطب تئاترعروسکی نبوده و تماشای «واندالاواندا» برایش جذاب بوده است.
او همچنین روابط بین ایران و کرواسی را به لحاظ فرهنگی خوب توصیف کرد و افزود: هنر تئاتر به ویژه تئاترعروسکی به گسترش روابط فرهنگی در کل دنیا به ویژه این دو کشور کمک کرده است.
به گفته رایزن فرهنگی کرواسی، بیشتر نمایشهای که در جشنواره بینالمللی تئاترعروسکی اجرا میشوند، پیامآور صلح و دوستی هستند و نمایش «واندالاواندا» نیز این ویژگی را دارد.
نمایش «واندالاواندا» داستان برهای است که با دیگر برهها متفاوت است و هر چیزی را که میخورد به رنگ آن در میآید. او عاشق اسطوخدوس است و بیشتر به رنگ بنفش در میآید و با خوردن این گیاه همیشه بوی خوبی میدهد؛ گاهی لیمو میخورد و زرد میشود.
در چهارمین شب پاتوق شبانه، گروه نمایش «اگزویا» از هلند درباره شیوه کار کردن بهصورت خانوادگی و اجرای نمایش متفاوت خود گفتند و دو خاطره بامزه از «شهر موشهای ۲» لحظاتی شاد را برای مخاطبان بهوجود آوردند.
به گزارش تیوال به نقل از ستاد خبری هفدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی تهرانمبارک، چهارمین شب پاتوق شبانه، یکشنبه چهارم شهریورماه برگزار شد. در ابتدای این برنامه گروه «مجیکال تئاتر» که از شهر ماستریخ هلند و با نمایش «اگزویا» در این دوره از جشنواره حضور داشتند، متشکل از شارلوت پوییجک-جولین؛ نویسنده، کارگردان، طراح و بازیگر «اگزویا»، آناندا پوییجک؛ طراح و بازیگر نمایش، دونک بنکی؛ بازیگر اثر و روئل پوییجک؛ درباره اثر خود با حاضران به گفتوگو پرداختند.
مرجان پورغلامحسین؛ یکی از مدیران بخش بینالملل هفدهمین جشنواره تئاتر عروسکی درباره گروه «مجیکال تئاتر» توضیح داد: این گروه یک خانواده هستند؛ پدر، مادر و فرزند که بهصورت گردشی بهعنوان عروسکگردان، کارگردان و ... کار میکنند و هرکدام در آثار مختلف مسئولیتهای متفاوتی را بر عهده میگیرند.
شارلوت پوییجک-جولین درباره پروسه تشکیل «مجیکال تئاتر» گفت: داستان تشکیل این گروه کاملا طبیعی پیش رفت. من و همسرم هر دو تئاتر کار میکردیم و هر دو هم درزمینه کارگردانی و هم بازیگری و عروسکگردانی کار میکردیم. البته از سال گذشته روئل پوییجک تصمیم گرفت که درزمینه اجرای کار نکند. آناندا پوییجک؛ دخترم درزمینه تئاتر تحصیل کرد و بعد از یک سال که از فارغالتحصیلیاش گذشت، تصمیم گرفت به گروه تئاتر «مجیکال تئاتر» وارد شود. جالب اینجاست که فرزندان ما وقتی کوچک بودند، میگفتند بهسراغ تئاتر نمیروند و کاری را پیش میگیرند که بتوان با آن کسب درآمد کرد و حتی آناندا میگفت اگر هم بخواهد تئاتر کار کند، بهسراغ تئاتر هر عروسکی نمیروند اما الان نهتنها آناندا تئاتر عروسکی کار میکند بلکه نوهمان هم درزمینه تئاتر تحصیل میکند!
آناندا پوییجک در ادامه گفت: البته دونک بنکی؛ یعنی چهارمین عضو گروه فامیل نیست. وقتی من و شارلوت دیدیم دو نفری نمیتوانیم «اگزویا» را اجرا کنیم، از او کمک گرفتیم و نتیجه این همکاری بسیار خوب بود و احتمال دارد او هم در گروه ما باقی بماند.
او درباره شیوه همکاری و دلیل ماندگاری گروه توضیح داد وقتی کارمان را با هم شروع کردیم، بسیار موفق شدیم و تصمیم گرفتیم با هم ادامه دهیم. زمانی که من وارد گروه شدم، شارلوت پوییجک-جولین ایدهپردازیها را انجام میداد و من بیشتر در بخش اجرایی حضور داشتم اما بعد از مدتی من ایدههای خودم را هم دنبال میکردم و شارلوت به من کمک میکرد. البته من گروه خودم را هم دارم و درواقع سه نفری با دو گروه مختلف بهصورت فشرده کار میکنیم.
روئل پوییجک نیز دراینباره گفت: وقتی خانمها تئاتر کار میکنند، وظیفه من نگهداری از نوهها است. ما شش نوه داریم و فرزند آناندا پوییجک هم بهزودی بهدنیا میآید!
آناندا پوییجک در ادامه گفت: ما عکس بامزهای داریم؛ من و شارلوت در کارگاه کار میکنیم درحالیکه فرزند کوچک من روی میز عروسکسازی خوابیده است، دختر دیگر من سرگرم بازی و تلاش برای درست کردن عروسک بود و دو بچه برادرم کمی آنطرفتر بازی میکردند! در این شرایط بود که ایدههای «اگزویا» شکل میگرفتند. از یکسو این نوع حضور کودکان جذاب است اما واقعا کار کردن در این شرایط و نگاه داشتن تمرکز، کاری بسیار دشوار بود!
شارلوت در پاسخ به این سوال که آیا نمایش «اگزویا» خط داستانی خاصی را دنبال میکرد یا نه، گفت: بله. خط داستانی مشخصی وجود داشت اما برای ما این مهم بود که از نگاه تماشاگران به نمایش و حتی دید او به زندگی آگاه بشویم.
روئل پوییجک در همین زمینه افزود: هدف ما انتقال داستان یا ایده نبود بلکه تلاش کردیم چیزی را بهلحاظ تصویری ایجاد کنیم که هر مخاطبی برداشت خود را داشته باشد.
آناندا پوییجک نیز در همین زمینه گفت: آدمها و خصوصا هلندیها بسیار تلاش میکنند که مفاهیمی بسیار جدی را از نمایش بفهمند و درک کنند درحالیکه این کار همیشه لزومی ندارد چون میتوانیم بهجای مغز، با قلبمان دیدهشدهها را درک کنیم. با این شیوه کار، نوعی چالش را با مخاطب به وجود آوردیم.
مرضیه برومند هم در این مورد اعلام کرد: اعجاز تئاتر عروسکی این است که قبل از مغز با جادو و قلب کار دارد و همین وجه از این هنر، برتری تئاتر عروسکی به دیگر گونههای تئاتر است. تئاتر عروسکی در انتقال حس و معنا قویتر است. هر مخاطب برداشت خودش را دارد و درنتیجه حس، زندانی نمیشود.
شارلوت پوییجک درباره شیوههای ساخت عروسک و عروسکگردانی نمایش گفت: بهدنبال راهحلهای تکنیکی برای حل مشکلات بودیم. از تکنیکهای زیادی استفاده کردیم. درواقع تکنیکهای مختلف را امتحان میکردیم، دور میریختیم و بهسراغ ایدههای دیگری میرفتیم. همچنین چون گروهی مستقل هستیم و کمک دولتی دریافت نمیکنیم، همواره سعی کردیم در ساخت وسایل و عروسکها از متریال ساده و در دسترس استفاده کنیم؛ بهعنوانمثال برای ساخت بسیاری از عروسکها از کاغذ مچاله شده استفاده کردهایم و حتی آنها را بههم دوختهایم. با از ابریشم و حریر برای بخشهایی از دکور و لباس استفاده کردیم و عروسکهای کوچک را از ماسک ساختیم و ...
آناندا پوییجک درباره شیوه ساخت عروسکها ادامه داد: همهچیز را با دست میسازیم و تکنولوژی حضور ندارد چون دوست نداریم جادو از تکنولوژی نشات بگیرد. به همین دلیل از شیوههای بسیار سادهای استفاده کردیم. شاید شیوهها ساده بهنظر بیایند اما رسیدن به آنها دشوار است. بهعنوانمثال برای اجرای «اگزویا» دو سال آزمون و خطا داشتیم تا به این ایدهها و متریال ساده رسیدیم.
سپس گروه روشندلان متشکل از ابراهیم احمدیان؛ نوازنده تنبک، مهدی الصاق؛ نوازنده سنتور و علیرضا احمدیان خواننده که موسیقی و صداپیشگی نمایش «قصه بخت» به کارگردانی احسان صانعی و زهرا بکتاش را بر عهده داشتند، به اجرای موسیقی ایرانی پرداختند. این سه هنرمند تئاتر و موسیقی روشندل قطعاتی خاطرهانگیز را نواختند که با استقبال بسیار خوب مخاطبان همراه شد. در ادامه مهدی الصاق اعلام کرد که قرار است کاری غریب با تنبک و سنتور انجام دهند و یک قطعه مفرح پاپ را با این دو ساز بهشدت سنتی بنوازند.
سپس قطعهای از سامی بیگی را با سنتور و تنبک نواختند و خواندند.
بعد از این اجرا نوبت به حمیدرضا قربانی رسید تا یک استندآپکمدی اجرا کند. او درباره برخی معضلات همچون مترو، بهداشت فردی و ... در قالب کمدی بحثهایی را مطرح کرد.
بخش چهارم پاتوق به شعبدهبازی محمد لقمانیان که در فضای مجازی با لقمه شو شهرت دارد، اختصاص داشت. او برخی از تکنیکهای شعبدهبازی را مقابل چشم حاضران اجرا کرد و بعد از هر شگرد تکنیک انجام آن را هم برای مخاطبان بازگو کرد!
لقمانیان در ادامه ضمن اعلام این نکته که حضور گروههای شهرستانی در جشنواره اتفاق بسیار خوبی است، گفت: خودم در شهرستان تئاتر کار میکردم و در آن زمان واقعا امکان اینکه به تهران بیاییم و تئاتر ببینیم، بسیار اندک بود. نیاز حضور گروههای شهرستانی در تهران در ایام جشنواره کاملا احساس میشد و این اتفاق برای ارتقای تئاتر شهرستان بسیار ضروری است.
در پایان لقمانیان به ذکر خاطرهای از «شهر موشهای ۲» پرداخت: این فیلم نخستین عروسکگردانی سینمایی من بهشمار میرفت و باید این کار را در مقابل یک کارگردان سختگیر انجام میدادم. او به من میگفت: «لقمه! –چون حتی قبل از «لقمهشو» به من میگفتند لقمه- تو که عروسک فامیل دور رو آنقدر خوب بازی میدی چرا اینجا آنقدر بد هستی!» و اصلا توجه نمیکرد که من نخستین تجربه فیلم عروسکی سینمایی را که چندان هم در ایران معمول نیست، انجام میدادم. نکته جالب دیگر این بود که در آن فیلم، پیمان فاطمی عروسکگردانی بسیار حرفهای که الان مدیر پاتوق هم هست، عروسکگردان نقش اصلی «شهر موشهای ۲» بود. همه ما تلاش میکردیم خوب عروسکها را بازی بدهیم اما خانم برومند سر همه ما داد میزد. سر پیمان فاطمی هم داد میزد و میگفت: «این عروسک رو کی انقدر بد گرفته!» اما تا پیمان فاطمی میگفت عروسک اوست، خانم برومند با لحنی مهربان میگفت «اشکالی نداره!»
بعد از این خاطرهگویی، پیمان فاطمی هم به ذکر خاطرهای پرداخت: در برنامه «کلاهقرمزی» هر زمان کار ما خوب بود، ایرج طهماسب میگفت: «زنده باشی» یکبار خانم برومند گفت: «زنده باشه» و ما هم از اینکه کارمان خوب بوده خوشحال بودیم اما بعد از اینکه دو یا سهبار پشتسر هم این جمله را تکرار کرد، فهمیدیم منظورش این است که عروسکها زنده باشند! و سر من هم داد زده شده!
پایانبخش برنامههای چهارمین شب پاتوق، اجرای موسیقی توسط حسین فضلاللهی و علی جباری بود. قطعات خاطرهانگیزی در این برنامه خوانده شد و با موسیقی نوستالژیک «خونه مادربزرگه» بخش موسیقی این شب به پایان رسید که شور و هیجان بسیار زیادی را در جمع حاضران به وجود آورد.
پیش از به پایان رسیدن برنامه پاتوق بهصورت رسمی، مرضیه برومند به زلزلهای که شب گذشته در تازهآباد کرمانشاه رخ داد، اشاره کرد و گفت: دعا میکنم شر بلایای طبیعی و غیرطبیعی از سر کشور کم شود. بهحق عروسکها روزهای شاد و خوب از راه برسند.
هفدهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهرانمبارک با دبیری مرضیه برومند یکم تا هفتم شهریورماه برگزار میشود. همچنین سایت جشنواره نمایش عروسکی دربردارنده جزییات برگزاری این رویداد هنری است.