در روز
از روز
تا روز
آغاز از ساعت
پایان تا ساعت
دارای سانس فعال
آنلاین
کمدی
کودک و نوجوان
تیوال بهرنگ | درباره نمایش سیستم گرون هلم
SB > com/org | (HTTPS) localhost : 15:28:07
«تیوال» به عنوان شبکه اجتماعی هنر و فرهنگ، همچون دیواری‌است برای هنردوستان و هنرمندان برای نوشتن و گفت‌وگو درباره زمینه‌های علاقه‌مندی مشترک، خبررسانی برنامه‌های جالب به هم‌دیگر و پیش‌نهادن دیدگاه و آثار خود. برای فعالیت در تیوال به سیستم وارد شوید
یادداشتی بر نمایش سیستم گرون هلم

**چنانچه این نمایش را دیده اید، و چنانچه هنوز آن را ندیده اید، لطفا حتما این نوشته را بخوانید.**

این متن یک نقد درباره نمایش سیستم گرون هلم نیست، بلکه نقدی است در خصوص یک رفتار نسبت به یک بیماری که در این نمایش به آن اشاره و در جهت پیشبرد داستان از آن استفاده شده است.

آیا میدانید تی اس ها یا ترانسکشوال ها چه کسانی هستند؟ بطور خیلی ساده می توان آنها را افرادی با اختلال هویت جنسی نامید. افرادی که دارای روح و شخصیتی هستند که در جسمی با جنسیت متضاد اسیر شده است. تی اس ها منحرفان جنسی نیستند، دوجنسه یا شی میل یا همجنس گرا یا دگرپوش نیستند، امیال جنسی آنها ... دیدن ادامه ›› همانند مردان و زنانِ طبیعی است، تنها با این تفاوت که بدنشان متفاوت است با آنچیزی که واقعا در ذهن و سرشت خود هستند. آنها افرادی عادی با اندام جنسی اشتباه هستند. در واقع این یک بیماری جسمی است که باعث عذاب روح می شود و تنها درمان آن رسیدن به هویت و اندام جنسی دلخواه توسط هورمون درمانی و جراحی های چندمرحله ای است.

متاسفانه در جامعه ما انگار گفتن و دانستن از چنین مسائلی حتی گناهی کبیره است، فیلتر است، سانسور است، زشت و ناپسند است. و حاصل آن برخوردی است زشت و زننده و تمسخرآمیز و بی رحمانه و ویرانگر که با تی اس ها می شود. مشابه آنچه که در سیستم گرون هلم شاهدش بودیم. مردی که با اکراه و شرمندگی بسیار ناچار می شود به ترانس بودن خود اعتراف کند و با برخورد نه تنها تمسخرآمیز که توهین آمیز سایرین مواجه می شود. سینا رازانی به خوبی درد درونی و مستاصل شدن این شخصیت را بازی می کند و هنگامی که با برخورد ناباورانه، تحقیرآمیز و توهین آمیز دیگران مواجه می شود در دفاع از خود می گوید که آنچه خواسته اوست این است که هویت واقعی او را بپذیرند و به آن احترام بگذارند و باز هم با همان ناباوری، تحقیر و توهین مواجه می شود...

جوردى گالچران نویسنده ای است اسپانیایی و فضای این نمایش هم احتمالا در جامعه اسپانیایی قرار دارد. این که او در نمایشنامه خود به چنین موضوعی اشاره کرده بسیار جسورانه و قابل احترام است، چون این موضوع برخلاف همجنس گرایی کمتر در آثار ادبی و نمایشی مورد توجه قرار گرفته است (همانطور که جسارت علیرضا کوشک جلالی بزرگوار نیز در این خصوص قابل تحسین است). هرچند که گنجاندن چنین مسئله ای نشانگر نوع نگاه آگاهانه و مثبت نمایشنامه نویس است اما نحوه اشاره به این موضوع (چه در متن و چه در اجرا) بسیار عوامانه بوده و در سطح باقی مانده است. برخوردی که با شخصیت تی اس داستان می شود برخوردی است که در کوچه و خیابان (چه در جامعه خود ما و چه ظاهرا در جامعه اسپانیا) با چنین افرادی می شود. قسمت هایی که این شخصیت مورد توهین قرار می گیرد بسیار پررنگ تر از قسمت هایی است که او به دفاع از خود می پردازد. هرچند که این موضوع در خدمت پیشبرد سیر داستان است، اما با توجه به انتخاب به ظاهر آگاهانه گالچران از آن شاید می شد و بهتر بود کمی عمیق تر و مفیدتر به آن پرداخته شود تا حداقل تماشاگر پس از تماشای نمایش حتی اگر ذهنیتش تغییر نکرد، علامت سوالی در ذهنش شگل گیرد و مانع از قضاوت نادرست احتمالی او در آینده نسبت به این مسئله شود. اما آنچه در مقابل دیدگان و قضاوت تماشاگر ناآگاه به این مسئله قرار میگیرد، وجهه چندان مثبتی برای آن شخص تی اس باقی نمی گذارد و تماشاگر تنها به او می خندد و با اشخاص تمسخر کننده وی همزادپنداری می نماید. چه بهتر بود که در اجرای این قسمت به گونه ای عمل میشد تا بار این توهین و تمسخر به جای اینکه بر خنداندن تماشاگر باشد، بر به فکر فرو رفتن او می بود، و هدف نگارنده این سطور تنها در جهت رفع این نقیصه در نمایش خوب سیستم گرون هلم است برای آنها که این نوشته را می خوانند.
آوا فیاض (avafayyaz)
بهرنگ عزیز چه مطلب خوبی رو عنوان کردی امیدوارم دوستان بخونند.من همیشه دلسوز و نگزان این اقلیت در ایران هستم.
۱۷ تیر ۱۳۹۳
بهرنگ جان متاسفانه فیلم را ندارم، در خانه هنرمندان چندوقت پیش به نمایش درآمد که رفتم و دیدم.فیلم آینه های روبرو هم فیلم خوبیست که پیشنهاد می کنم ببینی.
۲۱ تیر ۱۳۹۳
سپاس از این دو پیشنهاد خوب.
۲۱ تیر ۱۳۹۳
برای بهره بهتر از تیوال لطفا عضو یا وارد شوید